Ga naar content
nwb waterinnovatiefonds logo
Terug naar overzicht

09-09-2024

Fosfaat uit vliegas

Het NWB-WIF investeert met lening in Susphos

SusPhos krijgt als tweede bedrijf in Nederland een lening van het NWB-Waterinnovatiefonds. De lening is bestemd voor de doorontwikkeling van de SusPhos-technologie. Die maakt het mogelijk fosfaat terug te winnen uit slibas, een restproduct dat ontstaat na de verwerking van rioolwaterzuiveringsslib. De nieuwe fosfaatrecyclingfabriek wordt gerealiseerd naast de bestaande slibverwerkingsinstallatie van Slibverwerking Noord-Brabant (SNB) in Moerdijk (www.snb.nl).

Ambitieus

De ambities van SusPhos zijn hoog: doel is ten minste 80% van het in slibas aanwezige fosfaat terug te winnen. De teruggewonnen grondstof kan commercieel worden verhandeld als gerecycled fosfaatproduct voor de landbouw en de chemie. En dat is nodig, want de voorraad fosfaat is eindig. Terugwinning van fosfaat is dus lonend, voor het milieu en om economische redenen. Op deze manier worden waterzuiveringsinstallaties zogenaamde ‘urban mines’. De Europese Unie heeft fosfaat, dat op dit moment voor zo’n 90% afkomstig is van buiten Europa, aangewezen als kritische grondstof. Naast het fosfaatproduct wordt een tweede product gemaakt uit de slibas; een circulaire cementvervanger.

Duurzaam bij uitstek

Bijzonder aan de technologie van SusPhos is dat het een zero-waste technologie is, het slibas wordt volledig gebruikt om de twee producten te produceren. Daarbij heeft het recyclingproces maar weinig water en chemicaliën nodig. Tevens betrekt de fosfaatrecyclingfabriek warmte vanuit de slibverwerkingsinstallatie. Marissa de Boer, CEO van SusPhos: “Onze zero-waste technologie is uniek. Naast circulariteit draagt het ook bij aan het reduceren van CO2-emissie.”  

Toekomst

Het NWB-waterinnovatiefonds is verguld met de toekenning van de lening. Bestuurslid Riksta Zwart: “Wat het NWB-Waterinnovatiefonds zo aanspreekt in SusPhos, is de combinatie van economisch perspectief en circulariteit. Het mes snijdt aan twee kanten. De waterschappen hebben afgesproken hun verwerkingskosten omlaag te brengen. Ze zijn erop gericht zo veel mogelijk stoffen terug te winnen uit slib. En dat is precies waar de innovatie van SusPhos over gaat.”

Deelnemende waterschappen

Zoals de regels van het NWB-Waterinnovatiefonds voorschrijven, wordt de leningsaanvraag ondersteund door de waterschappen. In het geval van SusPhos zijn dat er zelfs zeven: het waterschap Aa en Maas, waterschap Brabantse Delta, waterschap De Dommel, waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, waterschap Limburg, waterschap Scheldestromen en waterschap Vechtstromen. Silvester Bombeeck, directeur SNB, was daarbij betrokken: “De zeven waterschappen zijn de aandeelhouders van SNB. Al jaren is SNB samen met de aandeelhouders opzoek naar de mogelijkheid om fosfaat terug te winnen. Met SusPhos heeft SNB een samenwerkingspartner gevonden waarmee dat mogelijk wordt. Met de gezamenlijke fosfaatrecyclingfabriek van SNB en SusPhos zetten we een belangrijke stap in de ambitie van onze aandeelhoudende waterschappen om een circulaire afvalwaterketen te realiseren.

    

Laboratorium Susphos

Ook STOWA-directeur Mark van der Werf, de net aangetreden voorzitter van het Investment Committee van het NWB-Waterinnovatiefonds, ziet de mogelijkheden van de SusPhos-technologie: "Innovatie is van Regionale waterbeheerders en RWZI’s heel belangrijk. Ze zoeken voortdurend naar nieuwe, slimme methoden die zuivering, circulariteit en economische levensvatbaarheid met elkaar combineren. En dat is precies wat SusPhos beoogt. De lening van het NBW-WIF draagt bij de volgende stap, waarin duidelijk moet worden of de technologie ook op grotere schaal kan worden ingezet.’  De lening van het NWB-Waterinnovatiefonds geeft SusPhos de financiële ruimte om de volgende stap de eerste SusPhos-fosfaatrecyclingfabriek te ontwikkelen en te bouwen. In 2027 moet de fabriek gaan draaien.